Kulturistický likér – zvyšte účinky proteinu

Proteinový prášek představuje skvělý způsob, jak do sebe levně a pohodlně dostat velkou dávku bílkovin. Jako druh (MUTANTI) přitom neustále zjišťujeme, že jsme schopní pojmout více proteinu, než jsme si mysleli. Studie ukazují, že i 3g bílkovin na kg váhy jsou ku prospěchu. Váš protein ale má slabinu, nad kterou jste se nikdy nezamysleli – vodu, kterou jej zalíváte!

Trik pro lepší trávení č. 1

Když jsem po tréninku pomalu vypil svůj protein, často se mi udělalo trochu špatně.

Za prvé, těsně po zátěži je většina krve ve svalech a tělo není připraveno účinně trávit. Proto ostatně po tréninku pijeme rychlý tekutý protein a neládujeme se hned tučným hovězím.

Přestal jsem tedy hned po tréninku běhat do šatny. Místo toho jsem na konec zařadil ještě relaxační strečink a meditaci, kdy se mé tělo uklidní a lépe připraví na trávení. Ale stále to nebylo ono…

Zapomeňte na enzymy, zvyšte stravitelnost doopravdy

A proteinové prášky někdy obsahují enzymy. Problém je, že orální podávání enzymů je zbytečně. Tělo je zničí dřív, než vůbec mohou působit. Pravá prospěšná role enzymů spočívá v tom, že pokud namočíte luštěniny, obilniny a další semena na pár hodin do vody, jejich enzymy vám je trochu předtráví a zbaví části antinutrientů. Bez předchozího namočení fazole nebo mandle ani nejezte.

Enzymy jsou důležité, než jídlo polknete, pak už ne. V proteinu? Jen marketing.

Co vám doopravdy pomůže s trávením, případně vám to protein předtráví? Bakterie!

Nezalévejte proteinový prášek obyčejnou vodou, když ho můžete smíchat s vodou plnou živých, prospěšných kultur, a nechat ho zkvasit v likér!

Tibi krystaly

Tibi krystaly jsou zrna osídlená spoustou zdravých mikrobiálních kultur. Mají rádi minerály a živí se cukrem. Když je zalijete něčím sladkým, během pár dní sežerou všechny cukry a promění je na kyseliny, oxid uhličitý a trošičku alkoholu.

Nalijte na tibi krystaly jablečný mošt – za dva dny máte úžasný jablečný cider.

Tibiscos vám tak umožní vytvářet vlastní kysané limonády (vodní kefíry), cidery a z nich případně i octy.

Všechno na tomto talíři je výsledkem fermentace

Všechno na tomto talíři je výsledkem fermentace

V přírodě kvasí skoro všechno, a tak je množství příchutí neomezené. Od mátově-limetkového mochita, malinové limonády, skořicovo-vanilkové vánoční limonády, kokosového kefíru… Až po vaše nejbujnější představy, jako je kvašené jehličí, čočkový cider, limonáda z listí, žampiónový ocet…

Pamatujte na přísloví: Němec zkvasí i vejce.

Všechno je to jedlé a zdravé, ale jen někdy chutné! Dobře zvažte, zda budete kvasit vařené fazole, ovesné vločky a hlívu ústřičnou dohromady v jedné lahvi, jako jednou já…

Četl jsem, že kamarád Sandora Katze zkvasil i Sprite…

A tak mě napadlo: co s výslednou tibi vodou zalít protein?

Základní recept na proteinový likér

Zalijte tibi krystaly cukrovou vodou, hoďte tam sušený fík a nechte v teple dva dny. Fík snězte, krystalkům dejte novou várku a s prokvašenou vodou zalijte protein. Zamíchejte, nechte ještě pár hodin fermentovat (zatímco trénujete) a pak konečně vypijte.

Váš protein je náhle plný bublinek, voní po alkoholu a má sladko-kyselou chuť likéru. Co se týče alkoholu, nemusíte se bát – i při největších snahách se dostanete maximálně na 4%, obvykle ještě mnohem méně. Slabší než pivo, slabší než falešné cidery z obchodu. Za to je váš protein obohacen o probiotické bakterie daleko více, než jakýkoli kupovaný jogurt.

Recept počítá s tím, že protein už má nějakou příchuť, a vy chcete likér této příchuti. Pokud ji však chcete změnit, experimentujte stylem:

Den nechte kvasit cukrovou vodu. Krystaly pak dejte jinam a do vody naházejte borůvky. Další den mírně nakyslé borůvky snězte a borůvkovou tibi vodou zalijte čokoládový protein. Vznikne borůvkovo-čokoládový kulturistický likér.

Výroba malinové limonády - můžete sledovat, jak bakterie vyrábí bublinky

Výroba malinové limonády – můžete sledovat, jak bakterie vyrábí bublinky

Zapojte kokosovou vodu a udělejte si kokosovo-čokoládový likér. Nebo přidejte skořici. Nalíjte tam klidně sladký čaj…

Kdekoli je cukr a trocha minerálů, tibi bakterie sacharidy vyžerou a jídlo promění na mnohem zdravější, stravitelnější a nutričně hustější.

Co když nemám tibi?

Tak si je pořiďte. Seriózně.

Můžete použít i kefírová zrna, se kterými prokvasíte kravské mléko, kozí, ovčí, klidně i jelení… Jednou za čas je můžete využít dokonce i do mandlového nebo sojového mléka. Je ale otázkou, zda chcete protein pečlivě izolovaný pro rychlou stravitelnost zalévat nějakým kefírem, který stravitelnost zase zpomalí. Spíše je jakýkoli domácí kefír proteinovým nápojem sám o sobě (protože cukry už v něm nejsou).

Černý čaj s cukrem můžete kvasit také kombuchou. To se ale hodí spíš jako preworkout.

Nakonec můžete zkvasit jakékoli ovoce (jablka jsou největší klasika) a svůj protein zalít zbylou vodou, nasáklou chutí ovoce a bakteriemi. Ostatně pokud žijete zdravě, ovoce už si asi stejně kvasíte, tak vodu nevylévejte, ale zužitkujte (také do polévek, omáček, zálivek, marinád…).

Užijte si chuť kvašených limonád!

Nyní můžete experimentovat a po každém tréninku pít trochu jiný protein. Hlavně bude lépe stravitelný, což pro vás znamená, a to vás hlavně zajímá, více svalů.

Jelikož jsou sacharidy nepřítomny, můžete kvašené potraviny konzumovat i v té nejpřísnější předsoutěžní dietě. Dokud jsou přítomny, kvaste to neúprosně dál.

To je ostatně hlavní kulinářské heslo: kvaste to neúprosně dál.

Zaujal vás článek?

Přihlaste se k odběru MUTANTSKÉHO NEWSLETTERU. Jednou za čas vám na mail přijdou novinky. K tomu okamžitě dostanete dárek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *